Ayaklarımıza çok iş düşse de vücudumuzun en az şımarık organı olduklarını söyleyebiliriz. Ayaklarınızı daha güçlü ve esnek tutabilmek için biraz şımartmanız genel sağlığınız için oldukça faydalı aslında.

Ayaklarımıza çok iş düşse de vücudumuzun en az şımarık organı olduklarını söyleyebiliriz. Ayaklarınızı daha güçlü ve esnek tutabilmek için biraz şımartmanız genel sağlığınız için oldukça faydalı aslında. Sağlığın muhafazası ve rehabilitasyonu için çok eski zamanlardan beri kullanılan bir teknik olan refleksoloji, Dünya Sağlık Örgütü tarafınan “tamamlayıcı tıp” olarak tanınmış çok faydalı bir terapi.

Düzenli yaptırılan refleksolojinin hem psikolojik hem de fizyolojik birçok faydaları mevcut. Refleksoloji, vücudun çeşitli organ ve bezlerinin ayaklar üzerinde refleks noktaları olduğu prensibine dayanan antik bir şifa uygulamasıdır. Bu noktalar, ayak tabanı, ayak üstü, bilekler ve yan kısımlarda bulunmaktadır. Refleksoloji bu bölgelere manuel tekniklerle basınç uygulaması yapılarak gerçekleştirilir. Ayaklardaki bu özel bölgelere uygulanan basınç, beynimizin ilgili bölgesinin uyarılması ve kendi kendini tedavi mekanizmasının aktif hale getirilmesini hedefler.

Refleksolojinin faydaları

1. Güzel bir uyku: Gün içinde yaptırdığınız refleksoloji, akşam kaliteli bir uyku için yardımcı olacaktır. Yatıştırıcı ve rahatlatıcı özelliği olan refleksoloji, kan dolaşımını artırarak ve sinirleri gevşeterek vücudun ve zihnin rahatlamasını sağlar. Bunlar da dinlendirici bir uykuya vücudu teşvik eder.

Ayaklarımızda uykuyu teşvik edici akupunktur noktaları vardır. Refleksoloji teknikleri ile bu noktalar uyarılarak kişi sağlıklı bir uyku için zihnen ve bedenen hazır konuma getirilir.

2. Kan dolaşımını artırır: Hareketsiz yaşam tarzlarımız nedeniyle ayak kaslarımızı yeterince kullanamıyoruz. Ayrıca yanlış ayakkabı kullanımı normal kan dolaşımına engel teşkil eder. Düzenli yaptırılan refleksoloji ile bu dolaşımı desteklemeniz mümkündür. Böylece genel sağlığımız için gerekli olan kanın hücrelere oksijen taşıma görevine yardımcı olacaktır. Tabi genel yaşantımızda doğru ve rahat bir ayakkabı kullanımı da sandığınızdan çok daha önemlidir. Refleksoloji, lenfatik sistemi uyararak varis önlemeye de yardımcı olacaktır.

3. Rahatlamanıza yardımcı olur: Uzun ve yorucu bir günün ardından yaptıracağınız refleksoloji terapisi ile ayaklarınızdan başlayıp tüm vücudunuza yayılan rahatlama hissi, bedenen ve ruhen rahatlamanızı sağlayacaktır.

Refleksoloji, enerjinizi bloke eden tıkanmaları gidererek, stres ve yorgunluk belirtilerini azaltarak size enerji verir. İyi bir refleksoloji uzmanı ayaklarınızı bir kumanda gibi kullanarak doğru refleks bölgelerini uygun tekniklerle uyararak vücudun olağan dengesine ulaşmasını sağlayabilir.

4. Depresyonu önlemeye yardımcı olur: Refleksoloji, depresyon ile mücadelede size yardımcı olacaktır. “Klinik Hemşirelik” dergisinde 2010 yılında yayınlanan bir çalışmada, sevilen bir kişinin ölümünden sonra yatıştırıcı olarak uygulanan el ve ayak refleksolojisi uygulanan kişilerin kederli dönemleri ile başa çıkmada kendilerine yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır. Refleksoloji, üzülme ve hayattaki değişimlere uyum sağlama ihtiyacını dengelemek için yardımcı bir yöntemdir.

Ayaklar üzerindeki belirli akupunktur noktaları noradrenalin, dopamin ve serotonin hormonlarının dengeli salgılanmasını sağlamak suretiyle depresyon belirtilerini hafifletmek için yardımcı olur.

5. Ağrı ve sancıları hafifletir: Baş ağrısı, migren, boyun ağrısı, bel ve sırt ağrıları, omuz ağrıları gibi farklı ağrı tedavilerinde çok etkili şekilde kullanılır. Refleksolojinin bilinen ilk etkilerinden bir tanesi ağrı rehabilitasyonu olarak tarihten günümüze kadar uzanmıştır.

Ağrının türü ve şiddetine göre belirlenen refleks noktalarına uygulanan refleksoloji ile vücuttaki gerginliği azaltma, kasları gevşetme, hormonları dengeleme hedeflenir. Örneğin; sol baş parmağının uç kısımları ve işaret parmağı ile baş parmağın birleşim yerinden geriye doğru olan bölgeye yapacağınız uygulama, baş ve boyun ağrıları için rahatlama sağlar.

6. Ayaklarınız sağlığa kavuşsun: Vücudumuzun yükünü taşıyan ayaklarımız sağlığımız için de çok önemli. Bir ayakta yaklaşık 7500 sinir sonlanması mevcuttur. Sağlıklı bir ayak aynı zamanda sağlıklı bir beden için de gereklidir. Ayak çevresindeki kasların uyarılması topuk ve bileklerimizdeki ağrıların hafiflemesine yardımcı olacaktır. Kendi kendinize yapacağınız günlük 5 dakikalık ayak masajı ile bile ayak bilekleriniz esneklik ve güç kazanır, böylece olası ayak bileği yaralanmalarının önüne geçebilirsiniz. Ayak bileği tendon yaralanmaları, topuk dikeni, ayaklardaki yanma hissi, varis, şişkinlik gibi durumlarda da refleksoloji, ayak sağlığınız için çok etkili bir yöntemdir.

7. Ödemi azaltır: Özellikle hamilelik sürecinde ve sıvı retansiyonu nedeniyle ayak ve ayak bileklerinde meydana gelen ödeminin atılmasında refleksoloji çok etkili olmaktadır. Özellikle gebeliğin son üç aylık döneminde sıklıkla karşılaşılan bu sorunun çözümünde refleksoloji çok yardımcı olmaktadır.

Hamilelik döneminde kendi kendinize ayak masajı yapmayın, bir profesyonel tarafından yapılması daha uygun olacaktır. Burada refleksoloji ile amaçlanan ayaklarda biriken sıvının böbreklere yönlendirilmesi suretiyle dışarı atılmasını teşvik etmektir. Refleksolojinin yanında, ayaklarınızı mümkün olduğunca yüksekte tutmalı, bol bol dinlenmeli, rahat ayakkabılar giymeli, bol su içmeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.

8. Adet öncesi gerginlik ve menopoz: Bu sorunlara yardımcı olur. Birçok kadın adet öncesi sendromu sırasında üzüntü, sinirlilik, uykusuzluk, şişkinlik, yorgunluk, baş ağrısı ve ruh halindeki değişkenlikler gibi belirtilerden mustariptir. Bu semptomlar düzenli refleksoloji uygulaması ile tedavi edilebilir. Sıcak basması ve depresyon gibi menopoz semptomları bile etkili bir şekilde uygulanan düzenli refleksoloji seansları ile giderilebilir.

9. Huzursuz bacak sendromu: Bir tür nörolojik bozukluk olan huzursuz bacak sendromunun tedavisinde refleksoloji etkili bir şekilde kullanılabilir. Bu rahatsızlığın semptomları arasında uykusuzluk, uyuşma, karıncalanma, yanma ve benzeri rahatsızlık verici hisleri sıralayabiliriz. Refleksoloji ile kan dolaşımının artırılması, sinirlerin rahatlatılması hedeflenerek, bu şikayetlerinizde ciddi düzelmeler meydana gelecek ve sağlıklı bir uyku uyumanız sağlanacaktır.

10. Kan basıncını düşürür: Yüksek kan basıncı yani hipertansiyon düzenli yaptırılan refleksoloji ile kontrol edilebilir. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalarda refleksolojinin sistolik kan basıncı (büyük tansiyon) ve trigliseridi azaltmaya yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Haftada iki seans alınan refleksoloji ile anksiyete ve stres şikayetleriniz azaltılabilir ve bu gibi rahatsızlıklarla karşılaşma riskiniz ciddi oranda ortadan kalkar.