Bir ayak masajından çok keyifli olabilirken, ayak masajı ve refleksoloji tanımı, uygulama kapsamı ve amacı dahil olmak üzere birçok açıdan çok farklıdır.

Halk çoğu zaman bu farklılıklardan habersizdir ve birçok masaj terapisti de farkında değildir.

Potansiyel müşteriler tarafından sürekli olarak hizmetlerimin ayak masajı mı yoksa refleksoloji mi olduğu soruluyor. Potansiyel bir müşteri, “Gerçek bir refleksolog aradığım için lütfen refleksoloji hizmetinizi ayrıntılı olarak açıklayın. Daha önce refleksoloji oldum ve istediğim de bu. Ayak masajı istemiyorum.” Refleksoloji seansları için nasıl ödeme yaptığına dair hikayesini paylaşmaya devam etti ve sonunda bol miktarda losyonla ayak masajı aldığı için çok hayal kırıklığına uğradı.

Yelpazenin diğer ucunda, bir seans için gelen bir beyefendiyi hatırlıyorum ve seansın sonunda, "Ayak masajı yapacağımı sandım ve losyon kullanacağınızı düşündüm" dedi. Refleksolojinin ne olduğunu ve refleksolojinin arkasındaki bilimi ve ayak masajından nasıl farklı olduğunu açıkladım. İlginçtir ki, beyefendi ertesi gün refleksoloji seansı için beni görmeye geldi.

Refleksolojinin Tanımı Nedir?

2016 yılında, üç ulusal refleksoloji kuruluşu (Amerika Refleksoloji Derneği, Amerikan Refleksoloji Sertifikasyon Kurulu ve Ulusal Refleksoloji Eğitimcileri Konseyi), disiplini tanımlamak için tek bir tanım oluşturmak için birlikte çalıştı:

 “Refleksoloji, ağırlıklı olarak eller ve ayaklarda belirli refleks alanlarına uygulanan, başparmak ve parmakla yürüme, kanca ve destek ve bir noktada döndürme gibi manuel tekniklerin bir protokolüdür. Bu teknikler, vücut sistemlerini birbirine bağlayan karmaşık nöral yolları harekete geçirerek, vücudun en iyi şekilde işlev görme çabalarını destekler.”

Refleksolojinin Kapsamı Nedir?

Refleksoloji invaziv olmayan bir disiplindir ve danışanlar bunu almak için sadece çoraplarını ve ayakkabılarını çıkarırlar. Bazı eyaletlerde uygulayıcılar dış kulakları da dahil edebilirken, refleksoloji öncelikle eller ve ayaklarla sınırlıdır. Refleksologlar, masaj tekniklerinden çok farklı özel teknikler kullanırlar.

Refleksolojinin Amacı ve Faydaları Nelerdir?

Refleksoloji, vücudun salgı bezlerine, organlarına ve çeşitli diğer bölümlerine karşılık gelen refleks noktalarına odaklanır. Teori, refleksolojide kullanılan belirli manuel tekniklerin, vücudu denge aramaya teşvik eden sinir sistemi aracılığıyla bir gevşeme tepkisini teşvik ederek, vücudun en iyi şekilde işlev görme çabalarını destekleyerek, vücut sistemlerini birbirine bağlayan karmaşık sinir yollarını uyardığını ileri sürer. , vücudun daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

Refleksolojinin etkinliği, Ulusal Sağlık Enstitüleri ve Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi de dahil olmak üzere çeşitli ulusal sağlık kurumları tarafından, bütünsel sağlık alanında ayrı bir tamamlayıcı uygulama olarak dünya çapında tanınmaktadır. Refleksoloji anlayışımız 300'den fazla araştırma çalışmasıyla desteklenmektedir.

1993 yılında hakemli bir dergi olan Obstetrics and Gynecology'de yayınlanan ilk refleksoloji araştırma çalışması, kulak, el ve ayak refleksolojisinin PMS ile ilişkili hem psikolojik hem de fiziksel semptomların tedavisinde yararlı olduğunu göstermiştir. Daha yakın zamanlarda, Ulusal Kanser Enstitüsü aracılığıyla hibelerle finanse edilen üç uzunlamasına, randomize, kontrollü çalışma, refleksolojinin meme kanseri hastaları üzerindeki etkilerini inceledi.

Bir çalışma devam ederken, ilk iki çalışmadan elde edilen sonuçlar, refleksolojinin güvenli olduğunu ve meme kanseri hastalarının merdiven çıkma veya bir poşet yiyecek taşıma gibi günlük aktivitelerde işlev görme yeteneklerini geliştirmede fayda sağladığını buldu. Diğer semptomların yanı sıra ağrı ve yorgunluğu azaltmada.

Aynı derecede önemli olan bu çalışmalar, refleksolojinin masajdan temel olarak farklı olduğunu, çünkü “yatan ayak manipülasyonu” (başka bir deyişle, masaj) alan kontrol grubuna atanan bireylerin, bu gruba atanan bireylere kıyasla semptomlarında kayda değer bir iyileşme görmediklerini göstermiştir. refleksoloji grubu.

Uygulamamda, çok sayıda müşteri refleksoloji almanın faydalarını paylaştı. 20'li yaşlarının ortasındaki genç bir kadın, gençlik yıllarından beri migren hastasıydı ve migreni önlemek için ilaç kullanıyordu. İki seans refleksolojiden sonra daha az migren geçirdiğini ve çok fazla ilaç almadığını paylaştı. Diğer hastalar, rahatlama ve artan enerjiden daha derin uykuya kadar değişen faydalar bildirdiler ve ağrılarını daha iyi yönetebildiler. Her kişi farklı bir durumda olduğundan, her müşteri için faydalar değişebilir.