Refleksoloji, Birleşik Krallık'ta kullanılan en iyi altı CAM formundan biridir ve Mc Donough ve ark., Kuzey İrlanda'da kullanılan en popüler ikinci CAM biçimidir.2007'de ABD'de yapılan ulusal bir araştırma, yetişkinlerin %38'inin ve çocukların %12'sinin bir tür CAM kullandığını bildirdi ve aynı yıl Norveç'te yapılan bir anket, nüfusun %5,6'sının önceki oniksi evde refleksoloji kullandığını gösterdi.

Refleksoloji Tedavisiyle İlişkili Fizyolojik ve Biyokimyasal Sonuçlar

 

Refleksoloji, Birleşik Krallık'ta kullanılan en iyi altı CAM formundan biridir ve Mc Donough ve ark., Kuzey İrlanda'da kullanılan en popüler ikinci CAM biçimidir. 2007'de ABD'de yapılan ulusal bir araştırma, yetişkinlerin %38'inin ve çocukların %12'sinin bir tür CAM kullandığını bildirdi ve aynı yıl Norveç'te yapılan bir anket, nüfusun %5,6'sının önceki oniksi evde refleksoloji kullandığını gösterdi. Ay Destek olarak, Danimarka'da 2005 yılında yapılan ulusal bir anket, nüfusun %21'inin yaşamlarının bir döneminde refleksoloji kullandığını ve %6'sının bir önceki yıl içinde refleksolojiyi kullandığını göstermiştir. Birleşik Krallık'ta 40.000'den fazla tamamlayıcı terapist olduğu düşünülmektedir ve sektörün %30'un üzerinde bir artışla 2009'da 213 milyon £ 'dan 2014 yılına kadar 282 milyon £' a çıkması beklenmektedir.

Genel nüfus TAT'a büyük meblağlarda para harcarken, sağlık uzmanları bu tür tedaviler için herhangi bir fayda sağlamak konusunda isteksizdir. Refleksoloji, ağırlıklı olarak tedavi için açık bir bilimsel etki mekanizmasını destekleyen yüksek kaliteli kanıtların eksikliğine dayalı olarak birçok eleştiriye maruz kalmıştır. Bu alanda yürütülen araştırmaların çoğu, nitel sonuçlara odaklanarak refleksolojinin psikolojik sonuçlarını araştırmıştır. Araştırmacılar, refleksolojinin yaşam kalitesi, stres, anksiyete ve ağrı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu defalarca göstermiştir. Bununla birlikte, çok az çalışma bu sonuçları herhangi bir kantitatif fizyolojik veya biyokimyasal sonuçla ilişkilendirmeye çalışmıştır.

Bugüne kadar refleksoloji ile ilgili altı literatür incelemesi yapılmıştır ve kanser bakımı ağrı ve yorgunluk ve ağrı yönetimi için refleksoloji üzerine üç ek inceleme de mevcuttur. Yazarların ezici görüşü, kanıta dayalı bir tedavi seçeneği olarak refleksolojiyi önermek için önemli bilimsel veriler üretmek için yeterli yüksek kaliteli RCT olmadığı yönündeyse de bunların hiçbiri özel olarak mevcut sonuçların nicel yönüne odaklanmamıştır.

Refleksolojinin kesin etki mekanizması henüz doğrulanmamıştır; ancak, çeşitli teoriler önerilmiş ve Tiran ve Chummun makalelerinde güncel teorilerin çoğunu detaylandırmıştır. En erken dönemlerden biri refleksoloji stimülasyonunun ilgili organa veya vücut kısmına kan akışını arttırdığını öne süren hemodinamik teoridir. Renkli Doppler sonografinin kullanıldığı bir araştırmanın bulguları, refleksoloji sırasında böbreğe kan akışı üzerinde önemli bir etki ve Jones ve ark. bu teoriyi destekleyen bazı kanıtlar sergiledi. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, ayaktaki belirli refleks noktalarındaki dermal tabaka yapılarındaki ve cildin parlaklığındaki değişikliklerin, bir tedavi sırasında terapistlerin hissettiği değişikliklere yol açabileceğini de göstermiştir "Sinir dürtü teorisi", ayaklardaki belirli refleks noktalarına uygulanan stimülasyonun, karşılık gelen vücut kısımlarıyla sinir bağlantısını artırdığını öne sürer Bu şu anda en umut verici teoridir ve refleksolojinin faydalarının otonom sinir sisteminin (ANS) modülasyonu ile sağlanabileceğini öne sürmektedir. ANS, solunum, kalp atış hızı ve kan basıncı gibi bilinçsiz kontrol altında olan vücut sistemlerini düzenler. Bu parametreler stresörlere duyarlıdır ve bir kişinin yaşadığı fiziksel veya psikolojik değişikliklere göre, sakinleştirici ve dinlendirici değişiklikleri kontrol eden vagal modülasyon ve uyarılma ve "dövüş ya da kaç" tepkisini kontrol etmekten sorumlu olan düzenli işleyen veya sempatik modülasyon yoluyla dalgalanır. ANS modülasyonu ayrıca Hughes ve diğerleri tarafından desteklenmiştir. ve Sliz ve ark. Genellikle refleksologlar tarafından alıntılanan ve Poole ve ark. ve Tiran refleksolojinin endorfin salınımını uyararak işe yarayabileceğini ve bu şekilde ağrıyı azaltmaya ve sağlık ve rahatlama duygularını artırmaya yardımcı olabileceğini belirtmektedir.

Bu sistematik gözden geçirme, refleksolojinin bir sonucu olarak fizyolojik veya biyokimyasal sonuç parametrelerindeki değişiklikleri test eden RCT'lerden elde edilen kanıtların kalitesini değerlendirmeyi amaçladı.