Otizmde refleksolojinin uygulandığı alanlardan biridir.Otizim daha çok mide bağırsak yollarına dokunan bir durum olduğundan dolayı vücudu zararlı maddelerden arındırma metodları ve hücreleri yenilemeye yönelik çalışma olumlu sonuçlar vermektedir.

Refleksoloj Otizm İlişkisi

Otizmde refleksolojinin uygulandığı alanlardan biridir.Otizim daha çok mide bağırsak yollarına dokunan bir durum olduğundan dolayı vücudu zararlı maddelerden arındırma metodları ve hücreleri yenilemeye yönelik çalışma olumlu sonuçlar vermektedir. Otist çocuklarda ailelerin en çok şikayet ettikleri hiperaktiflik agresiflik mutsuzluk kendine zarar verme gibi sıkıntılar kısa sürede sonuç verir.Refleksoloji ayak refleks noktaları yoğunlukla beyin sinir sonlanmasının bittiği merkezdir.Otizmde norepinefrin,dopamin ve serotoninin metabolik yollarında bozukluklar olduğu düşünülmektedir.Refleksolojinin dopamin ve serotonin seviyesinde etkili olduğu yapılan bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır.Yoğun beyin sinir sonlanmasının ayak üzerinden çalışılması sonucunda dikkat eksikliği ,bellekteki bozukluk ,işitsel uyarıcıyı işlemde yetersizlik ,kavsamsal konuların işlemesindeki sorun ,sosyal iletişim ,dil ve karmaşık bilişşel bilgiyi işlemedeki güçlüğün giderilmesinde yardımcı olur.Refleksoloji çalışma bölgeleri beyin sinir sonlanmaları mide ve bağırsak sinir sonlanmaları hiperaktiviteyi azaltmaya yönelik merkezler konuşmaya yardımcı merkezlerdir.Duygusal ve davranışsal problemlerin yanı sıra otistik özellikleri olan çocuklarda görülebilen bazı bağırsak sorunları mide bağırsak duvranın incelmesine ve yabancı maddelerin bağırsak içine girmesine sebep olur.Literatüre göre bu toksin maddeler mide bağırsak yolu ile kan dolaşımına dahil olarak beyin fonksiyonunu etkiler.Bağırsak fonksiyonlarının artırılması ile vücudun toksinlerden arındırılması karaciğer ve bağışıklık sisteminin fonksiyonunun iyileştirilmesi vücudun ve zihnin uyumunu sağlar. İlk seanslardan itibaren hiperaktivitede azalma göz kontağı kurma veya kurulan sürenin artması mide ve bağırsak sorunlarının azalması, farkındalığın gelişmesi gözlenir. Refleksoloji otizmli çocuklarda görülen kas gevşekliğine motor planlamadaki yetersizliğe ve belirgin hareket bozukluklarına yardımcı olur.Refleksoloji :

Endorfin üretiminin uyarılmasını sağlayarak ağrıyı kontrol eder.

Derin kas gevşemesi sağlayarak stres ve gerginliğin azalmasını sağlar.

Vücuttaki derin duyunun uyarılması ile diğer sistemlerin harekete geçmesini sağlar.

Kan ve lenfatik dolaşımın hızlanmasını sağlar.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda Refleksoloji çalışması çocuklarda zihni aktifleştirir hafızayı kuvvetlendirir. Beynin işleyiş hızının düzenlenmesi, ön beyin çalışma sisteminin düzenlenip geliştirilmesi gibi temel bir amaç etrafında toplanır.

Temel bölge sol ayakta baş parmağının belli kısımlarıdır. Beynin sempatik bölgesi daha çok hızlı çalıştığına dair hipotezler vardır. Bunun için bu hipoteze dair yapılan çalışmalarda beynin o bölgesinin sol ayaktan yapıldığı yani parasempatik dediğimiz bölgeden yapıldığı takdirde daha yavaş tempoda çalışmasını düzenleyerek çalışmalarını sağlamaktır.